Waarheid (2)

Als me gevraagd werd wat ik werkelijk belangrijk vind, zei ik steevast ‘de waarheid’.

Na het schrijven van mijn vorige blog over waarheid zal ik een ander antwoord geven namelijk ‘openheid’ of nog beter gezegd ‘bereidheid tot eerlijkheid’.

Eén van de eigenschappen die ik koester en cultiveer is mijn nieuwsgierigheid.
Dit kan ik heel goed inzetten als therapeut.
Samen met mijn cliënten ga ik steeds op tocht naar wat er ‘onder de oppervlakte’ leeft, in alle eerlijkheid en openheid.

Het is vaak verrassend te ontdekken wat er in realiteit door ons hoofd gaat.
Het vraagt durf aan de kant van de cliënt en mildheid bij de therapeut om uit te kunnen komen voor wat we eigenlijk denken.
Soms is het schrikken wat we te weten komen of zelfs ronduit verontrustend, andere keren is het bevrijdend en brengt het rust.

Zelfs als het moeilijk is blijft de werkelijkheid van onze innerlijke wereld onder ogen zien altijd beter dan dit niet te doen.

Wanneer mensen in therapie gaan is dat omdat er noodzaak is tot verandering.
De noodzaak tot verandering is altijd een wisselwerking tussen onze omstandigheden en onze perceptie ervan, tussen de buitenwereld en de binnenwereld.
Eén van de doelen van therapie is op ontdekkingstocht gaan naar het spanningsveld tussen deze twee.
Om onze binnenkant af te stemmen op de buitenkant, de wereld rond, dienen we stil te staan hoe het gesteld is met deze binnenkant.
Wat denken we waarover?
Wat verlangen we?
Wat trekt ons aan?
Wat stoot ons af?
Hoe ervaren we dit allemaal?

Net zoals werken met een landkaart dien je eerst te bepalen waar je zelf bent, pas dan kan je kijken waar je naartoe wil om dan een weg er naartoe uit te stippelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *